Wat is Yoga?

Gedraaide spreidstand
Gedraaide spreidstand
Kindhouding
Kindhouding

Wat is yoga?

Yoga is een vorm van lichaamsbeweging die ontspant en tegelijkertijd energie geeft.

Bij yoga worden de bewegingen vanuit ontspanning gemaakt. De grenzen van je lichaam zijn hierbij bepalend. Het contact (blijven) voelen met de grond staat hierbij steeds centraal.

Er zijn verschillende soorten yoga. Elke soort heeft zijn eigen filosofie en oefeningen. Sommige soorten richten zich meer op de spirituele aspecten, andere richten zich meer op de lichaamshoudingen (asana’s). Daarnaast heeft iedere yogadocent zijn/haar manier van overbrengen en benadrukken van die aspecten die hem of haar het meest aanspreken.

Bij Yoga Uden kun je terecht voor hatha-yoga, de meest voorkomende vorm van yoga. ‘Hatha’ staat voor de tegengestelde energieën in ons lichaam (warm/koud, mannelijk/vrouwelijk, positief/negatief) en ‘yoga’ betekent ‘verbinding’. Door het beoefenen van hatha-yoga komt er evenwicht tussen lichaam en geest. De yogahoudingen versterken je spieren en maken je soepeler. De ademhalingsoefeningen (pranayama; ‘prana’ is ‘levensenergie’) helpen je concentratievermogen te verbeteren en hebben een ontspannende werking. 

Een belangrijk aspect van yoga is het ervaren. Heel bewust waarnemen: hoe je in een houding komt, in een houding blijft, uit een houding komt en wat het effect daarna op je is. Deze meditatieve aspecten zorgen ervoor dat yoga goed is voor lichaam én geest! Yoga is daarmee ook een manier van leven, waarbij je leert je eigen grenzen te kennen (voelen), hanteren en beheersen. Je komt steeds meer in contact met wie je in essentie bent. Het is een bewustwordingsproces. Naarmate je intensiever en langer met yoga bezig bent zul je dat steeds duidelijker ervaren.

Wil je meer weten neem dan gerust contact op (0413-275707) of neem een proefles. Er zijn ook veel boeken en tijdschriften over yoga, zoals het YogaMagazine

Je  vindt  www.Yoga-Uden.nl ook op www.yogatherapeut-info.nl.

Schuiven naar boven